etusivu  ~  talli-info  ~  asukkaat  ~  kasvatus  ~  toiminta

Dakotan jalostus ja kasvatusPähkinänkuori

Dakota on lopettanut toimintansa (myös kasvattamisen) marraskuussa 2012.
Toiminta siirtyy Sherlock Horsesiin. (linkki etusivulla.)

§ Dakota kasvattaa rotuja hann ja xx.
§ Kasvattajanimillä Da (hann) ja AKO (xx).
§ Tavoitteena hyväluonteinen ja -sukuinen kilparatsu.
§ Varsoista 60-70% myydään.
§ Kasvatamme vain puhdasrotuisia hevosia.

Itse pähkinä

Dakotan kasvatus ja jalostus perustuu siis kahdelle rodulle: hannoverinhevoselle ja englantilaiselle täysiveriselle. Tavoitteena on saada monipuolinen käyttöratsu kilparadoille, jolla on rakenne kohdallaan, joka on käsiteltävissä ja jonka suku antaa aihetta jatkaa sitä siitoksessa.

Varsojen on synty on pyritty ajoittamaan ns. "sykäyksittäin", eli kerralla syntyy useampi varsa, jotka sitten nimetään tietyn kirjaimen mukaan, esim. ensimmäinen "varsue" on A-varsue, seuraava B-varsue, ja niin edelleen. Varsojen toivotaan myös syntyvän keväällä siihen aikaan, että tammat ja varsat pääsisivät laitumille, mutta toki meille talvivarsojakin syntyy silloin tällöin. Tosin talvisin syntyy vähemmän varsoja, koska hevosemme koluavat silloin yleensä kilpakenttiä.

Ennen pähkinää

Vanhempien valinnassa kiinnitämme huomiota sukujuuriin, jotka varsalle tahtoisimme. Pyrimme myös välttämään sukusiitosta, jonka takia käytämme melko runsaasti tuontihevosia kasvatuksessamme. Samoin toivomme molemmilta vanhemmilta hyvää, tai edes käsiteltävissä olevaa luonnetta. Samoin kilpailutulokset ja hyvä rakenne on plussaa monipuolisia kilparatsuja jalostettaessa. Arvonimet ja muut meriitit eivät oikeastaan merkkaa meille tuon taivaallista, vaikka aiheuttavatkin pienen plussan hevosen perään.

Vanhempein painotuksia emme juurikaan katsele, sillä siitähän monipuolisuudessa juuri on kyse. Yhdistämme mielellämme kouluhevosen valjakkohevoseen luodaksemme tälle enemmän liikettä ja herkkyyttä, mitä mahdollisia ominaisuuksia vanhemmat varsalleen sitten periyttävätkään. Samoin kuin sukujen pituuksilla ei ole meille väliä, eli onko yhdistelmä evm + 1 polvinen vai evm+ evm, yksi hailea, jos suku kuitenkin hivelee silmiä.

Pähkinän ulkopuolella

Koska tykkäämme laajoista ja monipuolisista sukupuista jätämme osan varsoistamme itsellemme jatkojalostukseen, mutta suurinta osaa varsoistamme kutsuvat markkinat. Myytäville varsoille toivoisimme tietenkin tavoitteellisen kisakodin loppuiäkseen, mutta kukapa ei? Emme kuitenkaan ole turhan nirsoja kasvattien kotien suhteen, hyvä ja pitkä-aikainen koti on meille se pääasia.

Ja kasvatinhan meiltä saa, kun suuntaa katseensa myytävien kasvattien listaan ja tekee varsasta vapaa muotoisen ostorajouksen tallin sähköpostiin. Tarjous tulee otsikoida asiaan kuuluvasti, ettei tallin omistaja sekoita viestiä roskapostiin ja heitä pois - se harmittaisi molempia osapuolia. Viestissä olisi hyvä ilmetä VRL-tunnuksesi, kasvatin nimi, jonka haluaisit ostaa ja tallin osoite, jonne kasvatti muuttaisi. Kaikki muu on vapaasti sävellettävissä, mutta mitä enemmän kertoo tulevaisuuden sunnitelmistaan varsan suhteen ja esittelee sivu-/kilpailunäyttöjään, sen paremmat ovat mahdollisuudet saada varsa.

Olisi suotavaa, että kasvatti rekisteröitäisiin VRL:n hevosrekisteriin. Rekisteröidessä tulee merkata hevosen kasvattajaksi DAKO4080 ja kasvatusliitteeksi joko Da (hann) tai AKO (xx).

Pähkinöitä kaupan

Maapähkinävoi

Dakota kasvatti aiemmin suomenhevosia ja suomalaisia puoliverisiä, siirtyi 2009 vuonna hannovereihin ja englantilaisiin täysiverisiin, mutta oli rotu mikä hyvänsä niin kasvattilistat löydät erillisiltä sivuilta, jonne kyseisen niminen linkki alapuolella vie. Astutuskalenterin 2011 löydät tämän sivun alalaidasta.

Kasvatit kautta aikojen

Astutukset 2011

Suunnittellut astutukset

20.07.2011 Beständig Gefühl x Rivendell's Ramira -- hannover, estepainotus
20.07.2011 Amarn Charmo x Adoro's Routelle -- hannover, koulupainotus
20.07.2011 Skele-Thorn PB x Paranoid Lookin' BOW -- hannover, koulupainotus

Tapahtuneet astutukset
Mikäli päivämäärä on yliviivattu, se tarkoittaa että yhdistelmästä on jo syntynyt varsa.

10.05.2011 Silver Ensign xx x Madeeha Lux xx -- xx, yleispainotus
10.05.2011 Underground Kid xx x Allegory Lux xx -- xx, yleispainotus

19.04.2011 Cassini SWA x Yesterday MHW -- hannover, estepainotus
19.04.2011 Parco Tico SWA x Dolores W! -- hannover, estepainotus

10.03.2011 It's Not So Difficult x Tweedlee&Tweedledum -- hannover, estepainotus
13.03.2011 Pain Has No Name xx x Extreme xx -- xx, estepainotus
21.03.2011 Mafioso DES x Porchera '91 -- hannover, yleis-/estepainotus


layot © Kati S. | kuvat © Christiane Slawik
Tämä on virtuaalitalli ~ This is a sim-game stable